Nederlanders en de Spaanse taal

spanje
Wij vergelijken
all inclusive aanbieders
Wij vergelijken

Beroemde uitspraken uit het verleden & meer

Wanneer je erover denkt om langere tijd naar Spanje op vakantie te gaan, er te overwinteren of je er zelfs voorgoed te vestigen, zul je je op de taal moeten storten.  Want met een ‘dos cervezas por favor’ kom je misschien nog weg op vakantie, maar niet als je langere tijd in Spanje verblijft. Uiteraard willen echte Spanje-fans zich goed verstaanbaar kunnen maken aan de costa's, want naast dat het handig is is het ook een mooie taal. Al gaan veel Nederlanders flexibel om met een nieuwe taal. Zo ook onderstaande BN’ers.

Johan Cruijff: En un momento dado

Zo vestigde Nederlands bekendste voetballer, Johan Cruijff, zich met zijn Danny in de heuvels bij Barcelona. Het zal hilarische taferelen opgeleverd hebben wanneer Nr. 14 er op zoek ging naar een loodgieter, een verhuiswagen en andere diensten. Al zullen de voetbalgekke Spanjaarden snel genoeg in de rij gestaan hebben om van alles voor de legendarische voetballer te regelen. Of het ook de taalbarrière was die ertoe leidde dat Cruijff een aantal financieel ongelukkige avonturen aanging in Spanje, is de vraag. Het zal zeker niet geholpen hebben. Feit is dat Cruijff in financieel lastig vaarwater kwam en gedwongen werd zijn carrière – na al gestopt te zijn – nieuw leven in te blazen in de VS. Wie nu allemaal beelden voor zich ziet van de grootmeester zelf, die stuivertjes telt en het internet afspeurt naar de goedkoopste energieleverancier en aanbiedingen van de supermarkt, komt bedrogen uit. Iemand als Cruijff zat nooit om de belangrijkste zaken verlegen.

Cruijff had de gewoonte om, net zoals hij het voetbalspel opvatte, zijn eigenzinnigheid op de taal los te laten. Nederlandse uitdrukkingen zoals ‘op een gegeven moment' vertaalde hij letterlijk: En un momento dado. Dankzij zijn populariteit in Catalonië is dit een Neerlandicisme in het Catalaanse dialect geworden! Er is zelfs een documentaire over de legendarische speler naar zijn beroemde stoplap vernoemd. Louis van Gaal probeerde het later ook op dezelfde plek, maar maakte lang niet zo'n onuitwisbare indruk.

Ronald Goedemondt: ‘Bassie & Adriaan'

Cabaretier Ronald Goedemondt komt ondanks zijn Italiaanse afkomst, hetgeen taalverwarring kan opleveren, graag in Spanje. Doordat hij in Nederland is opgegroeid, luistert hij met een heel ander oor naar de taal. “Spaanse mensen, als ze praten, zeggen om de vier, vijf zinnen ‘Bassie & Adriaan'”, vertelt hij in zijn show Dedication. Vervolgens brabbelt hij een paar zinnen nep-Spaans aan elkaar waar inderdaad de passage ‘Bassie & Adriaan' in voorkomt. Goedemondt kan gezichten trekken alsof hij constant allerlei complottheorieën op het spoor is, het is zijn specialiteit zichzelf daarmee belachelijk te maken.

Remco Campert met zijn beroemde ‘Tot zoens'

De verhalenbundel Tot Zoens van Remco Campert is vernoemd naar het beroemde verslag van zijn verblijf in Barcelona. Sowieso zijn zijn boeken heerlijk om mee te nemen naar je verblijf in een all-inclusive resort, waar je ongetwijfeld in de lach schiet om de schrijver, die zich in het Spaans verstaanbaar wil maken en uiteenzet hoe dat andersom had geklonken. Alleen de zin ”Si,' antwoordde ik in smetteloos Spaans' is al geestig genoeg, maar het wordt helemaal onvergetelijk als Campert de boel omdraait. ‘Goedegommel', zegt hij in een winkel waar hij postzegels en enveloppen wil kopen. Hij en de winkelier komen er aanvankelijk niet uit, maar wanneer een andere klant hetzelfde bestelt, hoeft hij alleen maar te wijzen. Met een welgemeend ‘Tot zoens' verlaat de schrijver vervolgens tevreden het pand.

All inclusive deals


Handige reistips & deals

mallorca balearen

Reisverzekering nodig als je elk jaar naar dezelfde plek op vakantie gaat?

Elk jaar weer naar dezelfde schitterende plek in Spanje trekken voelt een beetje als thuiskomen, nietwaar? De warme zonnestralen die je huid kussen, de vertrouw...

7 Ideeën voor een romantisch weekend in Alicante

Zon, zee, wuivende palmbomen en lokale gerechten om je vingers bij af te likken. Alicante heeft alle ingrediënten voor een romantisch en ontspannen weekendje w...